Mintea | Cum ne este afectată imunitatea de procesele psihice și care sunt soluțiile?

Pentru a ne proteja sistemul imunitar dar și pe al celor din jur, igiena fizică nu este suficientă. Pentru a câștiga lupta cu orice agent patogen sau afecțiune, lupta cu stresul este la fel de importantă ca orice altă măsură de prevenție. Igiena psihică și emoțională sunt decisive.

Este util să ne spălăm regulat pe mâini și să respectăm reguli elementare de igienă însă, sistemul nostru imunitar are de suferit dacă, în tot acest timp, ne pierdem în marasmul îngrijorărilor, suntem copleșiți de frică sau le distrugem siguranța și buna dispoziție a celor din jur.

În contextul actual, este firesc să trăim emoții neplăcute datorită cascadei de informații generatoare de panică și temeri care sunt emanate sistematic pe toate canalele. Suntem expuşi zilnic, oră de oră, unei adevărate avalanşe de mesaje negative, deseori contradictorii, in primul rând, prin presă și massmedia. Aceste mesaje cu puternică valoare emoţională lucrează fără să ne dăm seama asupra subconştientului nostru. Devenim deprimaţi, bolnăvicioși, suspicioși, permanent în stare de alertă, ne pierdem încrederea și speranța într-o viaţă mai bună și, involunar, ne aşteptăm să ni se întâmple ce e mai rău. Iar, de obicei, ce te aştepţi se și întâmplă.

Care este legătura științifică dintre starea noastră psihică și imunitate?

Psihoneuroimunologia este o știință relativ tânără care cercetează modul în care mintea influențează sistemul imunitar. Există studii concludente care indică faptul că gândurile și emoțiile noastre au un impact direct asupra funcției sistemului imunitar. Scopul acestui articol este de a descompune această știință într-un format ușor de înțeles, cu aplicații practice și soluții.

Psihoneuroimunologia (PNI, pe scurt) este un studiu al conexiunii dintre minte și corp. Cercetătorii PNI studiază impactul emoțiilor și gândurilor asupra sănătății noastre. De-a lungul evoluției sale, omul a deprins adaptarea reacțiilor biologice pentru stabilirea unui echilibru între mediu, psihic, sistem hormonal și sistem imunitar (sistem căruia i-am dedicat un amplu articol ce poate fi accesat aici).
Cercetarea PNI se concentrează pe interacțiunile subtile dintre sistemul nervos, sistemul endocrin, sistemul imunitar și corpul uman. Interacțiunea dintre diferitele sisteme este complexă, dar poate fi explicată într-o manieră simplă: dacă ne confruntăm cu sentimente de frică, furie sau alte emoții care cresc nivelul de stres, creierul preia aceste emoții  și emite, în mod spontan, anumite oscilaţii electrice (Biosemnalele EEG). Ulterior, acestea stimulează sistemul endocrin care eliberează hormoni ce au un efect negativ asupra capacității de divizare a celulelor imune. Întregul proces determină o scădere a funcției imunitare care, drept consecință, ne face mai susceptibili la diferite afecțiuni.

Sistemul imunitar înnăscut, prima linie de apărare a organismului nostru, este o rețea complexă de celule și proteine care ne apără de boli. Ne protejează de bacterii, virusuri, ciuperci, formarea celulelor canceroase și paraziți. Raspunsul imunității înnăscute are loc imediat datorită celulelor fagocitare cum sunt monocitele (macrofagele si celulele NK) și granulocitele (celulele albe din sange). Ele sunt capabile să se miște prin pereții celulari ai capilarelor în fluidul interstițial pentru a identifica și ucide agenții patogeni.

Dacă viața noastră este influențată în mare măsură de hormonii cauzați de stres, funcția naturală a sistemului imunitar este suprimată, ceea ce ne lasă mai predispuși la boli sau infecții. Când stresul este prelungit, așa cum se întâmplă în prezent din cauza multitudinii de știri negative sau îngrijorătoare propagate de canalele oficiale de informare, stresul se cronicizează. Stresul cronic poate cauza daune majore sănătății psihice și fizice. Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) este o altă formă de stres cronic prelungit.

Iată un scurt video care prezintă într-o manieră amuzantă cum acționează informațiile negative din presă și massmedia asupra perspectivei noastre și asupra capacității de a raționa lucid și de a fi pozitivi.

Mintea sănătoasă versus mintea afectată de stres

A fi pozitiv și a avea o perspectivă sănătoasă și optimistă, determină diferența dintre longevitate și boală. Așa cum am aflat mai sus, fiecare gând pe care îl generăm produce un hormon care face corpul să se simtă exact așa cum gândim. Ca reacție la oboseală, dureri și afecțiuni, mintea noastră va continua să genereze alte gânduri neplăcute, determinând astfel crearea unui cerc vicios extrem de nociv – gânduri negative – stare de boală – gânduri negative – stare de boală.

Unul dintre cei mai importanți factori în managementul stresului este rolul pe care îl joacă percepția noastră asupra proprii stări psihice. Majoritatea oamenilor consideră că stările psihice nefaste sunt provocate de situații independente de ei sau sunt cauzate de alte persoane însă, nu este întotdeauna așa. Modul în care ne raportăm la realitatea înconjurătoare este un factor decisiv pentru modul în care ne simțim.
Spre exemplu, dacă percepția noastră este influențată de stilul de gândire pesimistă, evenimentul potențial, exterior nouă, va fi perceput ca o amenințare. Totodată, o persoană optimistă, va gestiona mult mai lejer factorii externi de stres și va fi, automat, mult mai puțin afectată psihic și fizic de ei.
Imaginându-și că au nevoie de suport extern, multe persoane pesimiste tind să apeleze la strategii de combatere a stresului care le afectează și mai mult sănătatea fizică: alcool, fumat, droguri, jocuri de noroc, shopping excesiv, mâncat excesiv.

În acest fel, cercul vicios se adâncește, determinând și apariția problemelor financiare, incapacitatea de a mai gestiona problemele psihice, obezitatea și generarea altor gânduri negative. Funcțiile sistemului imunitar sunt și mai grav afectate, acest lucru deschizând calea pentru instalarea unor afecțiuni cronice din ce în ce mai severe și mai greu de tratat.

Care sunt soluțiile pentru echilibrarea psihică și igiena emoțională?

1. Într-o primă fază, până când ne-am restabilit echilibrul emoțional, sursele de informații negative trebuiesc îndepărtate. Treptat, lupta biologică o vom câștiga însă, pentru a reduce cât mai mult sechelele psihologice, este nevoie să:

Puneţi piciorul in prag! Începând de astăzi închideţi uşile pentru musafirii toxici din presă, massmedia, social media și alte canale de comunicare toxice. Urmăriţi doar emisiunile educative şi cele care vă refac starea de bine, ascultați muzică, citiți, plimbați-vă. Evitați să mai urmăriți știrile și închideți televizoarele. În timpul liber, plecați oriunde, cât mai departe de efectele televizorului și a spațiilor închise care nu fac decât să ne separe și să ne îmbolnăvească fără să avem contact cu vreun virus.

2. Înconjurați-vă doar de oameni puternici, pozitivi și lucizi

Stările de spirit negative pot surveni și din interacțiuni cu persoane pesimiste. Cu timpul, chiar dacă ești o persoană pozitivă, raportele cu negativiștii îți pot influența percepția și îți pot contamina sistemul de gândire. Stabiliți-vă limitele în mod corespunzător și învățați să spuneți nu cererilor și interacțiunilor care ar genera stres excesiv în viața voastră. Nu înseamnă că suntem egoiști sau antisociali dacă, în loc să acceptăm o interacțiune obositoare și consumatoare de energie, alegem să citim o carte, să ne întâlnim cu un prieten drag sau să petrecem timp cu familia.
Păstrați alături de voi oameni care contribuie la dezvoltarea voastră, de la care aveți de învățat și care mențin o perspectivă senină și lucidă, precum o și atmosferă veselă și detașată.

3. Odihniți-vă suficient și dormiți ordonat

Privarea de somn sau somnul neregulat duce la stări neplăcute, la confuzie și la incapacitatea de a gestiona sarcinile zilnice. Astfel, se creează un nou cerc vicios – scăderea stimei de sine – stres – depresie, stări care duc adâncirea incapacității de a ne trăi viața într-un mod împlinitor.
Renunțarea la factorii generatori de stres vă vor ajuta și la îmbunătățirea calității somnului.
Sfat: nu țineți telefonul mobil în aceeași încăpere în care dormiți. S-a dovedit că radiația electromagnetică emisă de dispozitivele mobile și rețelele wireless afectează calitatea somnului.

4. Practicați tehnici de modelare a gândirii

Una dintre cele mai bune metode de a ne controla gândurile este să practicăm în mod constant exerciții de concentrare. În general, mintea noastră este dezorganizată, de multe ori chiar haotica. Extrem de multe gânduri rulează cu repeziciune, puține dintre acestea rămânând în minte pentru mai mult timp și asta din cauza capacității noastre reduse de concentrare. Drept urmare, gândurile inconștiente care se stochează în subconștient, ne conduc în mare măsură viața.
O carte scurtă și extrem de eficientă pe care o recomandăm cu încredere pentru înseninarea viziunii asupra vieții și modelarea felului prin care operăm procesele de gândire astfel încât să ne alimentăm cu încredere și optimism, este „Jocul Vieții și cum să-l Joci” de Florence Scovel Shinn. Recunoaștem că nu ne-au entuziasmat foarte multe cărți de dezvoltarea personală deoarece multe dintre ele sugerează idei greu de pus în practică. Recomandăm această carte deoarece explică într-un mod simplu și deloc filosofic cum ne putem canaliza energia gândurilor în direcții constructive, cu încrederea că suntem susținuți constant de energia creatoare. Am găsit pentru voi cartea și o puteți descărca de-aici. Să vă fie de folos!
Un set de tehnici de modelare a gândirii și practici spirituale pentru echilibrarea minții veți găsi la finalul acestui articol.

5. Faceți sport regulat și rezervați-vă timp pentru hobby-uri și pasiuni

Nimic nu intensifică în organism procesele metabolice, reacţiile chimice, enzimatice şi de regenerare aşa cum o face practicarea regulată a exerciţiilor fizice. Sportul și timpul petrecut în natură, pe plajă, în pădure, pe munte, chiar și în parc sau în grădină, sunt factori primordiali în fortificarea sistemului imunitar. Ambele acționează benefic atât asupra psihicului cât și asupra bunei desfășurări a tuturor funcțiilor din organismul uman. Mai multe despre beneficiile activității fizice în natură se găsesc în acest articol.

Aducerea atenției la gândurile și reacțiile emoționale poate avea un impact semnificativ asupra sentimentului de bunăstare generală. Conștientizarea faptului că aveți puterea de a comanda corpului să fie într-o stare de reziliență sau de defecțiune este o realizare majoră către sănătatea adevărată. Nu rămâne decât să trecem la acțiune.

În încheiere, vă dorim Sănătate și Încredere! Natura fie cu noi!

Surse: The Way of MeditationBiohackers Handbook, Scientia 

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close