Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat încă din octombrie 2015 un raport în legătură cu riscurile asociate consumului de carne roşie şi carne procesată.
Pornind de la acest raport am parcurs și studiat întreaga listă a produselor cancerigene realizată de-a lungul anilor de OMS și International Agency for Research on Cancer (IARC). Astfel, am descoperit niște legături uriașe între produsele și substanțele legale, folosite în medicină sau industria alimentară, comercializate la nivel mondial, și efectul nociv pe care acestea îl au asupra sănătății umane.
Pentru a înțelege mai bine categoriile stabilite de Organizația Mondială a Sănătății, iată un infografic care explică fundamentarea fiecărei categorii în parte.
Mai jos este un alt infografic care exemplifică o serie de produse sau substanțe și categoriile în care au fost incluse în urma studiilor. Este important de reținut că acestea nu sunt toate. Lista completă a substanțelor și clasificarea acestora se găsește aici.
După o privire sumară, se poate lesne observa că unele din substanțele prescrise de doctori și folosite în mod obișnuit pentru tratarea anumitor boli precum este și cancerul, provoacă exact boala pe care ar trebui să o trateze și anume – cancer.
Conform acestui articol de pe CSID morfina administrată pacientilor cu cancer, pentru a le alina durerea, se pare că, de fapt, le face mai mult rău.
Zaharina, țigările, alcoolul, carnea roșie sau mezelurile sunt incluse în grupele cu produsele și substanțele cu cel mai ridicat grad de risc cancerigen. Cu toate astea, ele sunt legale iar consumul lor este promovat atât în plan național cât și internațional. Acestea sunt doar câteva exemple dar lista este lungă, trebuie doar studiată.
Alcoolul este un mare pericol pentru sănătate chiar şi în cantităţi reduse. Cele mai recente concluzii ale specialiştilor americani pun sub semnul întrebării teoriile anterioare care susţineau că un consum mic sau moderat de alcool are un efect protector pentru sănătatea aparatului cardiovascular. Cercetătorii americani au analizat informațiile privitoare la consumul de alcool în cazul unui număr de 260.000 de persoane și au constatat că anumiţi oameni au o genă ce provoacă un consum mai mic de alcool şi aduce corpului beneficiul implicit al unei sănătăţi mai bune. În cazul în care ei consumă cu 17% mai puţin alcool pe săptămână, riscul de boli cardiace scade în medie cu 10%.
În tot acest timp, în România, canabisul, despre care s-a dovedit științific a fi eficient în vindecarea cancerului și a altor boli foarte grave , este ilegal și catalogat drept substanță ilicită conform LEGII nr. 143 din 26 iulie 2000 (*republicată*) iar folosirea lui în scop medicinal este interzisă. Concluziile le trageți Dumneavoastră.
Iată un scurt videoclip despre 7 produse foarte comune care se găsesc, atât în multe din gospodăriile obișnuite cât și în supermarket-uri, și despre care s-a constatat că pot cauza cancer.
Pentru activarea subtitrărilor în limba română, dați click pe rotița din subsolul video-ului pentru Setări, apoi pe Subtitles CC/(1) > Auto-translate > căutați limba română și dați click pentru a o selecta.
Mai jos este un alt infografic de pe site-ul Republica Bio care expune o serie de substanțe cancerigene găsite în compoziția unor produse folosite, uneori chiar zilnic, de către foarte multe persoane. Aceste substanțe se regăsesc și în lista oficială, realizată de OMS.
Așa cum spuneam la începutul articolului, OMS a publicat un raport potrivit căruia consumul de bacon, parizer, salam, crenvuști, cârnați, mici, costiță, slănină, şuncă și carne roșie măreşte riscul apariţiei cancerului. Raportul include toate aceste produse în categoria „cancerigenă pentru oameni”, pe cea mai ridicată treaptă de avertizare dintre cele cinci, alături de alcool, ţigări, azbest, noxe, radiații ultraviolete și produse din aluminiu.
Pentru oficializarea acestui raport, douăzeci și doi de experți din 10 țări au analizat mai mult de 800 de studii iar după analiza lor au concluzionat că, prin consumul zilnic a 50 de grame de carne procesată, riscul de cancer colorectal crește cu 18%. 50 de grame de carne procesată este echivalentul a aproximativ 4 felii de bacon sau 1 crenvurști. Consumului de carne rosie, i s-au atribuit riscuri crescute de cancer colorectal, pancreatic și de prostată. Un alt factor de risc în apariţia cancerului îl constituie adăugarea de conservanți în procesul de preparere a cărnii prin afumare, uscare sau saramură.
Până când substanțele și produsele cancerigene vor fi interzise iar tratamentul natural pentru cancer va fi legalizat și în România, singurul lucru pe care îl putem face este să ne informăm, să ne ferim și să ajutăm la informarea cât mai multor oameni cu privire la aceste aspecte.
Dacă nu sunteți sigur în legătură un anumit produs alimentar, efectuați o serie de cercetări prealabile pentru a afla mai multe. Cu cât știți mai multe despre mâncarea cu care vă hrăniți, cu atât vă protejați mai bine sănătatea. Nu mâncați cu frică dar fiți informați și precauți. Există foarte multe alimente pe care le puteți consuma fără să vă faceți griji cu privire la sănătate, trebuie doar să știți care sunt acelea.
- Carnea de animale crescute în curte la țară și neprocesată, peștele, fructele de mare, soia, fasolea, lintea, năutul, hrișca sau quinoa sunt doar câteva alimentele care pot înlocui cu succes carnea toxică și sunt la fel de gustoase pe cât sunt de sănătoase. În plus de asta, orice consum trebuie să fie echilibrat, fără a se ajunge la excese de orice fel.
- Siropul de arțar, ștevia și mierea sunt îndulcitori naturali delicioși care pot înlocui zaharina sau zahărul procesat.
- Cea mai bună alternativă a supermarket-ului sau hypermarket-ului este piața. La piață există mult mai puține șanse să achiziționați vegetale tratate cu pesticide și alte îngrășăminte chimice. De asemenea, multe produse se pot găsi la magazinele BIO iar o listă cu o parte din aceste magazine se află aici.
- Bețișoarele parfumate indiene, uleiurile esențiale sau lemnul de Palo Santo sunt înlocuitori excelenți ai odorizanților chimici. De asemenea, degajă un miros foarte plăcut și au efect terapeutic.
- Încercați să cumpărați produse de igienă și cosmetice de la magazinele de tip Plafar. Majoritatea sunt naturale și nu conțin chimicale nocive dar sunt la fel de eficiente ca cele obișnuite.
- Pe cât posibil, după un consult medical și aflarea unui diagnostic, încercați să aplicați și să urmați un tratament naturist pentru care medicamentele se găsesc la magazinele de profil, în loc să vă aprovizionați de la farmacii cu medicamente care au efecte adverse.
În încheiere, vă dorim Sănătate și Încredere! Natura fie cu noi!
Surse: World Cancer research Foundation, International Agency for Research on Cancer, American Cancer Society, Let’s Beat Cancer, Sfatul Medicului
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.