Secretul tătănesei, este alatonina, o substanță cu proprietăţi antitumorale care au fost elucidate prin studii de specialitate. Tătăneasa poate însoți cu succes tratamentul de bază al cancerului prezentat în Protocolul Verde.
Tătăneasa este una dintre cele mai răspândite plante medicinale din flora noastră. Este întâlnită mai ales pe câmpurile rămase necultivate și mai umede, la marginile de drum, pe terenurile virane sau la margini de pădure. Este înaltă de 30-100 cm, are florile roșii-violacee, cu frunze aspre, de un verde pal, și tulpină păroasă. Înflorește din luna mai până în august, întreaga plantă-rădăcină, frunze și flori-având proprietăți terapeutice extraordinare, folosite atât în medicina umană, cât și în cea veterinară.
Rădăcinile sunt cele mai bogate în substanțe terapeutice și trebuie culeasă proaspătă, primăvara sau toamna, deoarece numai atunci are alantoina, substanța activă eficientă în tratamentul cancerului. Frunzele şi florile se recoltează în timpul înfloririi (mai-august), dimineața, după ora 10:00, când planta secretă maximul de principii active.
Printre numeroasele proprietăți ale tătănesei se află capacitatea ei de a diminua inflamațiile, de a vindeca rapid rănile și de a opri dezvoltarea tumorilor. Unele studii au confirmat, în cea mai mare parte, ceea ce se știa din medicina populară despre tătăneasă. Principiile active ale tătănesei accelerează cicatrizarea și regenerarea rapidă a pielii și a mucoaselor, sudarea fracturilor, remisia tumorilor maligne și benigne. Alatonina are efecte antiinflamatoare, antitumorale și favorizează regenerarea țesuturilor. Există foarte multe preparate externe pe bază de tătăneasă, folosite pentru tratarea rănilor, tumorilor și nevralgiilor.
Tătăneasa este unul dintre cele mai puternice remedii anticancerigene dintre plante. Este utilizată ca anticancerigen atât intern, cât și extern, cu rezultate foate bune. Intern, este de preferat să fie folosită în forme cât mai apropiate de cea naturală: pulbere, macerat la rece combinat cu decoct, mai rar-tinctură. Poate fi achiziționată de-aici sub formă de rădăcină sau sub formă de ceai vrac aici.
Pulberea de tătăneasă – Rădăcinile uscate se macină fin, cu râşniţa de cafea iar, dacă după râșnire rămân bucăţi nemăcinate, acestea se cern.
Maceratul la rece – La o cană de apă, se pun 2 linguriţe de rădăcină de tătăneasă, măcinată cu râşniţa electrică de cafea. Se lasă 8-10 ore la macerat, după care se filtrează. Se obţine un lichid uşor vâscos, puternic emolient, cu efecte cicatrizante şi calmante gastrice.
Decoctul de tătăneasă – Se fierb 2 linguriţe de pulbere de tătăneasă într-o jumătate de litru de apă timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească şi apoi se filtrează. Se amestecă jumătate de litru de decoct, astfel obţinut, cu încă jumătate de litru de macerat la rece.
Pentru uz intern
Se administrează decoctul, 1-1,5 litri pe zi, pe stomacul gol, în 3-4 reprize, din care una obligatoriu dimineață, la trezire, înaintea primei mese. În tratamentul cu tătăneasă al cancerului este strict interzis consumul de carne, zahăr, alimente cu conservanți, prăjeli. Regimul alimentar va fi compus din minimum 50% crudități. Se fac cure lungi: de la 6 luni, la doi ani. Același tratament este valabil și pentru cancerul cu metastaze.
Pentru uz extern (cancer de piele)
Se aplică extract lichid de tătăneasă de trei ori pe zi, pe locul afectat. Pentru a spori aderența pe țesutul tratat, se adaugă în extract, înainte de aplicare, 10-20 de picături de tinctură de propolis. Extractul se întinde cu o bucățică de vată sau tifon pe toată suprafața, care a fost curățată anterior cu apă fiartă și răcită sau cu apă de târâte (obținută prin macerarea a două linguri de târâțe proaspete într-un pahar de apă 4-5 ore.
Pentru tratamentul postoperator al cancerului la gât
Se face un preparat din tătăneasă cu miere – 300 g tătăneasă rasă la 0,5 kg de miere. Se spală bine cu o periuță fără a se curăța de coajă. Planta introdusă în miere se amestecă în fiecare zi cu o lingură de lemn și, după trei săptămâni, preparatul este gata. Atenție, mierea trebuie să fie naturală și de calitate. Se administrează câte o linguriță pe zi, între mese, în așa fel ca să ramana pe gât, la locul unde a fost operat. Amestecul este și un foarte bun cicatrizant.
Pentru tratamentul cancerului la gât neoperat
Se face un macerat din: 300 gr. usturoi pisat; 500 gr. rădăcină rasă de tătăneasă proaspată; 50 gr. sânziană galbenă (Galium verum) mărunțită; 50 gr. propolis solid, mărunțit; 1 L. de alcool diluat de 75 de grade. Se lasă la macerat 10 zile. Se strecoară și se ia câte o linguriță cu miere, de trei ori pe zi. Se va înghiți foarte încet, lent, pentru a „unge” cât mai bine gâtul.
În ultimii ani, apar tot mai multe știri care susțin că anumite plante medicinale tradiționale, printre care și tătăneasa, ar avea efecte cancerigene.
Această plantă este utilizată încă din timpuri străvechi. „Enciclopedia de etnobotanică românească” precizează că este una din cele mai importante și mai folosite plante medicinale de la noi din țară. Jumătate din rețetele descrise în această lucrare de referință sunt pentru uz intern. În mod normal, un produs farmaceutic folosit timp de un deceniu, și-ar fi dovedit toxicitatea în toată această perioadă. Cu toate astea, o plantă atât de larg utilizată ca tătăneasa, nu s-a dovedit toxică în cei două-trei mii de ani de utilizare.
În încheiere, vă dorim Sănătate și Încredere! Natura fie cu noi!
Surse: Pub Med, Sfatul Medicului, Dr. Catalin Luca, Formula AS, Magazin Plante Medicinale
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.