”Gândurile ne îmbolnăvesc! Așa apare cancerul” spune Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, om de știință român care, în anul 1981, a lansat cartea „Inteligența materiei”. Climatul psihologic favorabil este esențial și completează tratamentul de bază prezentat în Protocolul Verde.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că un gând este o formă de energie care produce rezultate concrete. Sau aproape pentru nimeni. Cu siguranță, nu pentru cei interesați de îmbunătățirea calității vieții. Fizica cuantică scoate acum la suprafață tot mai multe conexiuni dintre activitatea subconștientului și percepția realității, legături despre care vorbesc, sub o formă sau alta, toți marii învățători, oameni de știință și liderii spirituali ai tuturor timpurilor.
Gândirea pozitivă este esențială în procesul de vindecare dar este și un bun mod de prevenire a bolilor. Ne creăm realitatea cu propriile gânduri care acționează asupra organismulu nostru la fel de eficient ca nutriția și tratamentul de bază.
Stresul, care azi a luat proporții gigantice, nemulțumirile, dezamăgirile, așteptările prea mari, îndoiala, neîncrederea în ceilalți, invidia, gelozia și alte emoții negative pot genera în corp dezechilibre care afectează chiar și nivelul pH-ului din organismul nostru, acest lucru determinând formarea unui mediu favorabil apariției și dezvoltării cancerului.
„Depresia are și ea un efect nociv asupra organismului, nu doar că împiedică vindecarea, dar poate favoriza debutul altor boli. Frica este la fel de periculoasă. Orice dezechilibru emoțional aduce, mai devreme sau mai târziu, boala”, a explicat profesorul Dulcan, conform ampress.ro.
Oamenii de știință au început să acorde o atenție din ce în ce mai sporită modului în care gândurile precum și experiențele stocate în subconștient ne conturează percepția față de viața de zi cu zi și ne afectează în mod direct.
Un scurt videoclip care explică foarte de bine somatizarea bolilor se găsește mai jos.
Avicenna, unul dintre cei mai renumiți vindecători ai antichității, spunea “Medicul are trei mijloace de luptă împotriva bolii – cuvântul, planta şi cuțitul”. Observați? Pe primul loc este cuvântul. Cuvântul este instrumentul cel mai puternic pe care îl avem pentru a ne exprima gândurile, pentru a comunica și pentru a declanșa conștient evenimentele din viaţa noastră. Este una dintre cele mai puternice unelte ale omului de a-și crea realitatea. De aceea, este benefic ca omul să utilizeze doar cuvinte cu o conotație pozitivă, încărcate cu iubire, bucurie și încredere.
Una dintre cele mai bune metode de a ne controla gândurile este să practicăm în mod constant exerciții de concentrare. În general, mintea noastră este dezorganizată, de multe ori chiar haotica. Extrem de multe gânduri rulează cu repeziciune, puține dintre acestea rămânând în minte pentru mai mult timp și asta din cauza capacității noastre reduse de concentrare. Drept urmare, gândurile inconștiente care se stochează în subconștient, ne conduc în mare măsură viața.
Câteva tehnici de concentrare și modelare a gândirii:
1. Focalizarea
Această tehnică urmăreşte să menţină mintea ancorată asupra unei forme sau a unui obiect o perioadă cât mai lungă de timp. Alegeți o imagine care vă place apoi priviți-o fără să clipiți și fără să vă mutați privirea, timp de câteva minute. După ce mintea și-a redus considerabil din turații, fixați-vă privirea asupra unui singur punct din imagine, apoi închideți ochii şi vizualizați mental întreaga imagine timp de minim 5 minute.
2. Vipassana
Vipassana, care înseamnă a vedea lucrurile așa cum sunt în realitate, este una dintre tehnicile de meditație cele mai vechi din India. Ea a fost redescoperită de Gotama Buddha, cu mai mult de 2500 ani în urmă. Tehnica se concentrează pe interconectarea profundă dintre minte și corp, ceea ce poate fi experimentat direct, printr-o atenție dirijată asupra senzațiilor fizice care constituie manifestarea vieții corpului fizic și sunt de cele mai multe ori dirijate de minte. Pentru învățarea corectă și aprofundată a acestei tehnici este recomandată participarea la o tabără de meditație Vipassana timp de 10 zile pentru urmarea disciplinei așa cum a conceput-o Gotama Buddha și pentru păstrarea liniștii nobile. Taberele de Vipassana se organizează și în România iar doritorii pot afla mai multe de-aici. Însă cei care nu dispun de cele 10-12 zile pentru această experiență, pot încerca exercițiile de bază și acasă.
Atenţia pe respiraţie – se poate începe cu perioade scurte de câteva minute, dimineaţa, imediat după trezire şi seara, înainte de a adormi, concentrând atenţia minţii strict pe respirație, într-o stare de linişte interioară şi păstrând ochii închişi. Cea mai simplă modalitate este aceea de a observa cum intră şi iese aerul prin nări, felul în care respirăm, evaluarea lungimii inspirului comparativ cu expirul, faptul că aerul este mai cald la expir faţă de inspir etc. Se recomandă minim 10 minute pe zi pentru acest exercițiu.
Observarea gândurilor – observarea impermanenţei gândurilor care vin şi pleacă, într-un mod detaşat, exact ca norii care trec pe cer. Este momentul în care obiectivăm detaşat mintea plină de gânduri, cele mai multe fără o legătură între ele. Secretul tehnicii este de a observa gândurile și de a le lăsa să treacă fără să le alimentăm conștient, fără să le continuăm. De fiecare dată când observăm că mintea tinde să fie ocupată de gânduri, atenția asupra respirației, care fusese obiectul principal dispare. Atunci când observăm lucrul acesta, revenim cu blândețe și răbdare asupra respirației și continuăm meditația.
Observarea corpului – ne putem observa corpul, care este aşezat în postura de meditaţie şi totodată putem observa eforturile acestuia în păstrarea pe lungi durate de timp a unei poziţii stabile, fără dureri sau stări de jenă. Disconfortul creat de păstrarea unei poziţii de meditaţie stabile şi pe lungă durată de timp vine, în primul rând, dintr-o minte agitată, practicantul putând observa că respiraţia, atenţia şi corpul sunt strâns legate între ele, intercorelându-se recirproc sau, cu alte cuvinte, putându-se influenţa reciproc. O minte agitată duce întotdeauna la o respiraţie sacadată şi gesturi grăbite.
Pentru a înțelege mai bine eficiența acestei tehnici de meditație, vă puteți rezerva o oră pentru a urmări un scurt documentar despre Vipassana inclus mai jos. Documentarul prezintă inițiativa și efectele inițiativei directorului de la cea mai renumită închisoare din India de a organiza tabere de Vipassana pentru deținuți.
3. Autosugestionarea pozitivă
Se bazează în principiu pe eliminarea expresiilor de genul ”nu pot, îmi este greu, dificil, imposibil”, și înlocuirea lor cu afirmații pozitive și benefice, cum ar fi: ”Pot face asta, sunt in stare, sunt o persoană puternică, inteligentă și sănătoasă!”
S-a constatat că absolut orice obicei, chiar și orice dependență se poate schimba sau trata dacă o înlocuim și repetăm noua acțiune sau afirmație timp de 21 de zile. Practic, este nevoie de 21 zile ca traseele neuronale create în timpul desfășurării unei noi activități (care se repetă zilnic pe parcursul acestei perioade) să se stabilizeze.
Dr. Maxwell Maltz, o personalitate remarcabilă în domeniul medical, a observat din practica medicală că pacienților cu membrele amputate le trebuiau 21 de zile pentru a nu mai simți diverse senzații “fantomă” la nivelul membrului amputat.
4. Terapia prin scris
Cercetările efectuate în domeniul psihologiei, încă din 1970, au descoperit că scrisul, ca și metodă terapeutică, s-a dovedit util în traume, abuzuri, depresie și boli grave precum cancerul. S-a arătat că după o ședință de 20 de minute de terapie prin scris, zilnică, practicantul simte că a reluat controlul asupra propriei vieți. Pentru asta, nu trebuie stabilită o vizită la psiholog. Metoda poate fi aplicată individual prin enumerarea tuturor aspectelor negative care se doresc eliminate din viața fiecăruia – sănătate precară, situație financiară grea, etc. Această terapie este extrem de eficientă și ajută persoanele care o aplică să se detensioneze, să își manifeste temerile și emoțiile și să ajungă la soluții prin conștientizarea problemelor expuse în mod discret pe o coală de hârtie care ține loc de ascultător sau terapeut.
Un alt beneficiu este legat de recitirea, după o vreme, o gândurile scrise în momentele critice și dovada momentului prezent că acele clipe au trecut. Acest fapt crește încrederea în sine și dovedește că puterea este în interiorul nostru, acolo vom găsi întotdeauna resursele necesare pentru a zâmbi și a doua zi.
5. Eliminarea canalelor de propagare a fricii și depresiei
Suntem expuşi zilnic, oră de oră, unei adevărate avalanşe de mesaje negative și false, in primul rând prin presă și massmedia. Aceste mesaje cu puternică valoare emoţională lucrează fără să ne dăm seama asupra subconştientului nostru.
Iar rezultatul este că ne merge prost fără să ştim de ce. Suntem deprimaţi, bolnăvicioși, ne pierdem încrederea și speranța într-o viaţă mai bună, ne aşteptăm să ni se întâmple ce e mai rău. Si, de obicei, ce te aştepţi se și întâmplă.
Puneţi piciorul in prag! Începând de astăzi închideţi uşile pentru aceşti musafiri periculoşi din presă, massmedia și alte canale de comunicare toxice. Înconjurați-vă doar de oameni puternici, pozitivi și lucizi.
Urmăriţi emisiunile educative şi cele care să vă refacă starea optimistă, ascultați muzică, citiți, plimbați-vă, faceți sport. Evitați să mai urmăriți știrile și închideți televizoarele! Râdeți, iubiți, glumiți, rugați-vă, meditați, întâlniți-vă cu cei dragi și petreceți timp în aer curat, mergeți în parc, la piață, la pădure, grădinăriți, plecați oriunde departe de efectele televizorului și al spațiilor închise care nu fac decât să ne separe și să ne îmbolnăvească fără să avem contact cu vreun virus.
“Fie crezi că poți, fie crezi că nu poți, în ambele cazuri ai dreptate.” – Henry Ford
Sănătate și Încredere! Natura fie cu noi!
1 gând despre „Climatul psihologic | Plan decizional în lupta cu cancerul și prevenția oricărei boli”
Comentariile sunt închise