Fumatul | Un viciu exclus în viața unui bolnav de cancer și cea a unui om cu adevărat sănătos.

Știm. Nu este ușor. Unii fumători aleg fumatul în detrimentul calității vieții cu toate că sunt conștienți de efectele nocive ale acestuia. Însă există posibilitatea să vină un moment în care viața să depindă de renunțarea la fumat.

Potrivit oamenilor de ştiinţă din Statele Unite, cel puţin 69 de tipuri de cancer sunt cauzate de fumat. „Din cele aproximativ 7.000 de substanţe chimice care se găsesc în tutun, cel puţin 250 sunt dăunătoare. Mai mult, din cele 250, cel puţin 70 pot cauza cancer”, au notat specialiştii de la National Cancer Institute.

Lista substanțelor cancerigene realizată de-a lungul anilor de OMS și International Agency for Research on Cancer (IARC) este divizată în 5 categorii. Mai jos este un infografic care prezintă cele 5 categorii alături de fundamentarea lor și exemplifică o serie de produse sau substanțe împreună cu categoriile în care au fost incluse în urma studiilor. Este important de reținut că acestea nu sunt toate. Lista completă a substanțelor și clasificarea acestora se găsește aici.

fumat

Precum se poate observa, țigările, alcoolul, zaharina, carnea roșie și mezelurile sunt incluse în grupele cu produse și substanțe cu cel mai ridicat grad de risc cancerigen.

Cum ne afectează fumatul?

Statistic, cancerul reprezintă atât în lume cât și România a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm datorat fumatului, constituind prima cauză de mortalitate prin cancer în lume (17% din neoplasmele la bărbați și 12% la femei).

Fumatul afectează sistemul imunitar și îngreunează capacitatea organismului de a elimina elementele toxice din corp. De obicei, durează câțiva ani până când deteriorarea ADN-ului din cauza tutunului să provoace cancer, deoarece corpul uman, cu toate că poate rezista în fața factorilor nocivi, cedează în fața efectelor cumulate datorită fumatului.

20191106-smokeFumatul cauzează mai mult de 90% din cazurile de cancer la sân, plămâni, col, vezică și esofag.
”90% din cazuri de cancer sunt conectate direct sau indirect cu fumatul!”, avertizează Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, medic coordonator al Centrului de Excelenţă în Oncologie – Wiener Privatklinik, membru în bordul director al Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO) şi editor-şef al jurnalului medical ESMO Open.
În opinia doctorului Christoph Zielinski, în România sunt necesare ”mai multe eforturi pentru popularizarea şi acceptarea generală a conceptelor de diagnostic precoce şi de prevenţie a cancerului, şi în special referitor la potenţialele consecinţe ale fumatului. 90% dintre cancere sunt curabile, dacă sunt descoperite în faze incipiente, dacă boala nu apucă să o ia razna prin corp”, subliniază dr. Zielinski.

Fumatul afectează considerabil buna funcționare a sistemului imunitar.

Sistemul imunitar este aliatul nostru de bază în lupta cu cancerul și menținerea sănătății. Fumul de ţigară potențează bacteriile şi totodată, scade eficienţa sistemului de apărare al organismului uman, este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea California din oraşul american San Diego.
download (1)Acest lucru explică motivul pentru care fumătorii sunt mai sensibili la infecţii. În plus, celulele organismului lor, mai ales cele din aparatul respirator, sunt constant agresate din cauza fumului rezultat din arderea tutunului.
Cercetătorii de la universitatea americană au analizat efectul fumului de ţigară asupra stafilococului auriu rezistent la meticilină (SARM), bacterie extrem de periculoasă, în special în spitale, unde provoacă infecţii foarte grave. Au fost tratate similar (cu fum) şi macrofagele, celulele fagocitare ale sistemului imunitar care au rolul de a îngloba şi distruge bacteriile, resturile de celule şi alte particule eterogene sau toxice pentru organism.
Studiul, publicat în revista ‘Infection and Immunity’, afirmă că există o legătură între cantitatea de fum de ţigară şi scăderea eficienţei macrofagelor în combaterea stafilococului. Totodată, arată că tutunul întăreşte capacitatea bacteriei de a ataca celulele din corpul omenesc, iar combinaţia dintre cele două efecte poate avea consecințe extrem de grave pentru fumători.

Odata cu nicotina, se inhalează o lungă listă de alte substante toxice.

Așa cum spuneam la începutul articolului, țigările și fumul de țigară conțin aproximativ 7.000 de elemente chimice70 dintre ele cancerigene, printre care nicotină, care provoacă dependența de fumat, gudron, crom, formaldehidă, polonium etc.

fumatul

Multe dintre substanțele chimice din țigări s-au dovedit a provoca leziuni ale ADN-ului, inclusiv benzenul, poloniul, nitrozaminele, iar alte elemente accelerează aceste procese. Elementele chimice din țigări sunt cu atât mai periculoase deoarece sunt amestecate. De exemplu, cromul favorizează activitatea altor elemente chimice, producând daune și mai mari iar arsenicul și nichelul blochează efectele de auto-reparare a ADN-ului deteriorat.

Pentru o listă mai amplă a efectelor negative pe care fumatul le are asupra sănătății consultați acest articol. Dacă sunteți fumător, pregătiți-vă de un material care vă va pune serios pe gânduri.

Fumatul răpește din timpul, banii, voința și capacitatea de a vă trata și îngriji așa cum meritați.

V-ați gândit vreodată la miile de Euro pe care le-ați fi putut economisi până acum dacă nu fumați doar în ultimii 5 ani? Dar în ultimii 10? Realizați câți bani se pot economisi de-acum înainte pentru a fi investiți în lucruri care îi fac cu adevărat bine corpului, minții și sufletului dacă renunțați la acest obicei nociv?

Fumatul poate fi înlocuit cu activități constructive și folositoare organismului și minții ce pot crește calitatea vieții și bucuria de a trăi. În locul țigărilor ne putem răsfăța cu un abonament săptămânal la masaj sau la piscină, cu călătorii care ne deschid orizonturile și ne destind, sport, plimbări, cărți, evenimente culturale și o serie de alte preocupări cu adevărat benefice. Asta ca să nu mai pomenim de faptul că banii economisiți din renunțarea la tutun pot fi investiți chiar în bunuri de valoare, durabile, calitative și mult mai utile decât un viciu care distruge sănătatea.

În schimb, sportul și timpul petrecut în natură, pe plajă, în pădure, pe munte, chiar și în parc sau în grădină sunt factori primordiali în procesul de vindecare a cancerului, a oricărei alte afecțiuni și păstrarea unei sănătăți optime. Ambele acționează benefic atât asupra psihicului cât și asupra bunei desfășurări a tuturor funcțiilor din organismul uman iar despre asta puteți citi în detaliu aici.

Țigările electronice și cancerul

downloadȚigările electronice se consideră a fi mai puțin nocive decât țigările normale, dar studiile recente sugerează faptul că aromele acestor țigări conțin o multitudine de elemente cancerigene. Acestea vaporizează nicotină fără a produce fum, iar argumentul lor este că cea mai mare parte a efectelor negative cauzate de fumat nu vin din nicotină, ci din toți ceilalți compuși ai fumului.
Unele studii arată că nicotina în sine nu poate cauza cancer și trebuie subliniat faptul că țigările electronice conțin mai puține elemente nocive decât cele normale. Însă, în interacțiune cu celelalte substanțe conținute în țigările electronice, nicotina devine un periculos cauzator de cancer. Astfel, țigările electronice par să crească și ele riscul de cancer. Studiile au fost făcute în mare parte pe cobai, astfel că mai sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens.

Ce se întâmplă cu organismul după renunțarea la fumat?

Este adevărat că după ce renunțăm la fumat riscurile pentru sănătate nu se reduc complet, dar se diminuează considerabil. De asemenea, pacienții fumători diagnosticați cu cancer și care renunță la fumat răspund mai bine la tratamente și au șanse mai mari de supraviețuire decât cei care nu renunță la acest viciu.

Printre principalele obiective ale unei persoane care a fost diagnosticată cu o formă de cancer trebuie să se regăsească neapărat renunțarea la fumat. Mulți pacienți se simt deznădăjduiți de ideea că fumatul a cauzat cancerul și că nu mai este nimic de făcut. Într-adevăr, este posibil ca fumatul să fi fost printre principalele cauze care au dus la apariția cancerului, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la a lupta și la a fi optimiști.

downloadO persoană care se lasă de fumat înaintea vârstei de 50 de ani își reduce cu 50% riscul de a muri în următorii 15 ani, comparativ cu o persoană care continuă să fumeze.
Odată cu renunțarea la fumat, ritmul cardiac scade iar nivelul monoxidului de carbon din organism revine la normal în 12 ore de la ultima țigară fumată.
După 48 de ore de la fumarea ultimei țigări, îți recapeți simțul mirosului și al gustului, simțuri pe care le credeai definitiv pierdute. Asta înseamnă că de-acum te poți bucura cu adevărat de aromele florilor, parfumurilor, mirosul și gustul mâncării.
După doar două săptămâni se instalează adevărata stare de bine. Plămânii încep să funcționeze mult mai bine iar circulația sângelui se îmbunătățește.
Între 1 și 9 luni, suflul din timpul activităților fizice revine iar tusea tabacică și expectorațiile dispar.
Odată cu oxigenarea țesuturilor, pielea începe să se regenereze, iar tenul să își recapete culoarea naturală, fără tonuri de pământiu și vânăt, fără celulită, piele și unghii ingălbenite.
Circulația sanguină se îmbunătățește după trei luni.
Funcționarea plămânilor se îmbunătățește semnificativ după șase luni.
Riscul de a suferi un atac de cord scade cu 50% în 12 luni.
Riscul de a suferi un accident vascular cerebral redevine același ca al unui nefumător în 5 ani.

Un lucru cert este că renunțarea la fumat îmbunătățește prognosticul pacienților cu cancer. Pentru pacienții cu anumite forme de cancer, renunțarea la fumat după diagnosticarea bolii poate reduce riscul de deces cu 30 – 40%.
Renunțarea la fumat poate face ca organismul să răspundă mai eficient la tratament, poate reduce intensitatea efectelor adverse, iar beneficiile apar încă din prima zi. Reduce riscul afectării cardiovasculare, a infecțiilor și favorizează recuperarea după tratamentele oncologice alopate.

Cum să ne lăsăm de fumat?

download (3)Fumatul este o dependență dar și un obicei puternic înmagazinat în subconștient. Acest obicei este un automatism, ca restul de 90% din acțiunile subconștientului nostru care ne ghidează și pe care le facem zi de zi pe pilot automat, precum spălatul dinților, mâncatul, mersul la job sau o mulțime de alte activități.

Majoritatea fumătorilor care doresc să renunțe la țigări simt că au nevoie de sprijinul altor persoane. Fie că este vorba de un doctor specialist care recomandă un tratament medicamentos, fie că este vorba de un psiholog, un prieten sau un grup de sprijin. În afară de propria determinare, există o gamă largă de alternative care pot ajuta un fumător să renunțe la acest obicei. Iată câteva dintre ele:

Ajutor Profesionist.

Centrul Național pentru Renunțare la Fumat este la dispoziția oricărei persoane care caută sprijin în acest sens prin programul Stop Fumat. Medici specialiști sau psihologi din cadrul acestui centru susțin persoanele care apelează la ajutor în diferite feluri.

  • Oferind răspunsuri la toate întrebările, răspunsuri bazate pe date științifice și pe experiența altor fumători
  • Sugerând diferite „trucuri” psihologice și nu numai cu ajutorul cărora se poate depăși dependența comportamentală
  • Oferind informații despre lucrurile la care se ivesc în timpul procesului de renunțare la fumat, dar și detalii concrete despre perioada post-fumat

Telefonul Verde al Centrului este 0800 878 673 și mai multe detalii se pot obține de pe site-ul oficial.

Lectura materialelor motivaționale și de suport. 

balon_diana_mic_2Un material extrem de valoros care a ajutat milioane de oameni din toată lumea să se lase de fumat este cartea ‘În sfârșit, nefumator’ de Allen Carr.
Se spune că metoda ușoară a lui Allen Carr are peste 90% șanse de succes. Ea se bazează pe experiența proprie a autorului, care după o lungă „cariera” de mare fumător a trecut brusc de la 100 de țigări pe zi la zero. Consecința a fost cartea sa, cu traduceri în mai toate limbile globului și multe milioane de exemplare vândute, dar și clinicile „Allen Carr” din întreaga lume, celebre pentru faptul că îți rambursează banii dacă nu reușesc să te vindece de fumat.
În cazul de față, nu este nevoie să faceți nicio investiție deoarece puteți descărca această carte în format pdf. chiar de-aici. Tot ceea ce aveți de făcut este să o citiți.

Clinica Allen Carr este deschisă și în România. Conform garanției declarative de pe website-ul clinicii, dacă în termen de trei luni de la data primei şedinţe, continuaţi să fumaţi/vapați şi decideţi să nu vă opriţi și să nu mai participați la sesiuni de suport suplimentare, având deja parcurs întregul program (sesiunea principală + 2 sesiuni de suport), fără a fi amânat, anulat, reprogramat întâlnirile și fără a fi întârziat mai mult de 15 minute, vi se returnează integral banii, fără a fi supuși niciunei anchete.

Utilizarea aplicațiilor mobile antifumat.

QuitNow-2020-HeroExistă o serie de aplicații mobile care pot susține persoanele decise să renunțe la fumat. Una dintre cele mai eficiente este Quit Now! Aplicația oferă în timp real statistici pentru a ajuta fumătorii să facă faţă anxietăţii: timpul (zile, ore, minute) de la ultima ţigară, câte ţigări s-au evitat, banii care s-au economisit. De asemenea, QuitNow! pune la dispoziție, pe baza datelor de la OMS, diverşi indicatori privind îmbunătăţirea stării de sănătate. Pe măsură ce se avansează, o lista de realizări se deblochează treptat pentru motivarea eforturilor unui viitor nefumător în a-și atinge obiectivul.
Poate, cea mai importantă caracteristică a acestei aplicații este împărtășirea realizărilor – utilizatorul își poate crea un profil și comunica prin chat cu alte persoane care renunţă la fumat, poate cere ajutor, sfaturi şi trucuri de la alţii, făcându-și prieteni şi oferindu-și propriul sprijin în orice moment. Această particularitate transformă aplicația dintr-o unealtă virtuală rigidă într-un grup de sprijin de tipul Fumătorii Anonimi iar interacțiunea cu ceilalți înlesnește întregul proces de renunțare la fumat.
Quit Now! poate fi descărcată de-aici iar alte aplicații similare se găsesc aici.

Hipnoterapia.

hypnotherapy-500x333Hipnoterapia este un instrument care ajută pe oricine are nevoie să rezolve o problemă și nu este deloc ceea ce lumea a văzut în filme ca fiind o metodă de adormire și inconștiență. Starea de hipnoză se desfășoară prin relaxarea profundă a pacientului și oferirea anumitor sugestii pe care subconștientul le programează în vederea obținerii rezultatului dorit.
O sesiune cu un hipnoterapeut poate începe printr-o discuție cu privire la faptul că fumătorul dorește cu adevărat și are cu adevărat motivația de a renunța la fumat. Terapeutul va explica cum hipnoza poate reduce simptomele legate de stres, care uneori vin cu încetarea obiceiului.
Adesea, terapeutul va discuta cu pacientul despre pericolele fumatului și va începe să restructureze viziunea pacientului asupra fumatului. Mulți fumători sunt convinși că nu pot renunța dar terapeutul îi poate ajuta să dobândească încrederea că pot schimba acest comportament. Aceste sugestii sunt apoi repetate în timp ce fumătorul este sub hipnoză. Terapeutul poate sugera, de asemenea, în timp ce fumătorul este sub hipnoză, că sentimentele lui de îngrijorare, anxietate și iritabilitate vor scădea.

În încheiere, vă dorim să vă pese de voi suficient de mult încât să renunțați la fumat.

Deși pare imposibil, nu este. Succes!

Sănătate și Încredere! Natura fie cu noi!

Surse: Nature.com, US National Library of Medicine, American Cancer Society, U.S Food & Drog Administration, Stop Fumat, Romanian Cancer League, The Relationship Between Smoking and Cancer: Mini Review, Tobacco smoking and cancer: A meta‐analysis, Smoking and cancer, Harms of Cigarette Smoking and Health Benefits of Quitting, Infection and Immunity.

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close