5 dintre alimentele cu efecte semnificative în vindecarea cancerului

Fructele de pădure împreună cu căpșunile, ceaiul verde, roșiile, ciocolata neagră și broccoli sunt 5 alimente care ajută la scăderea celulelor canceroase din corp și sunt recomandate în nutriția anticancerigenă prezentată în Protocolul Verde.

Schimbarea deprinderilor alimentare ale populaţiei va fi suficientă pentru a reduce cu cel puţin 20% riscurile cancerului. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns Lindsay N. Kohler şi colegii săi de la Universitatea Arizona, după efectuarea de analize pe durata unui deceniu asupra raportului dintre alimentație și incidența cancerului. Conform analizelor, mortalitatea în urma tumorilor maligne ajungea să scadă cu 61% în anumite cazuri concrete în care pacientul adopta o dietă corectă.
În continuare, evidenţiem 5 dintre alimentele pe care ştiinţa le-a identificat drept capabile să prevină apariţia proceselor oncologice.

Fructele de pădure

Afinele și, în general, fructele de pădure(zmeura, murele, coacăzele, merișoarele) dar și căpșunile, sunt fructe bine cunoscute pentru proprietățile lor anti-cancerigene, la fel ca rodiile și strugurii.

Numeroase cercetări au scos la iveală capacitatea acestor fructe de a inhiba dezvoltarea tumorilor, înfometând celulele afectate şi împiedicând formarea unor vase noi de sânge care hrănesc cancerul. Pigmentul care dă culoarea roșie acestor fructe se numește antocianină. Acesta este un antioxidant puternic, foarte bun împotriva bolilor cardiovasculare și un medicament natural extrem de eficient în tratamentul alternativ al cancerului.

Fructele menționate mai sus conţin acid elagic şi inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase. Culorile lor atât de diverse sunt extrem de importante pentru sănătatea corpului nostru. Tocmai datorită acestor pigmenţi, fructele se transformă în cele mai puternice arme anticancer.

Afinele mai conţin antocianidină și proantocianidină , două ingrediente care stimulează mecanismele de eliminare a substanţelor cancerigene. Odată cu acidul elagic care se regăște în afine şi în celelalte fructe de pădure (mure, zmeură, căpşuni, coacăze, merişor), antocianidina și proantocianidina stimulează apoptoza, adică moartea celulelor canceroase, după cum susţine medicul David Servan Schreiber în cartea sa “Anticancer” care poate fi descărcată în limba română,  în format pdf. de aici.

 

Ceaiul Verde

Băutură populară şi foarte apreciată in China, Korea, Japonia şi Orientul apropiat, ceaiul verde a ajuns destul de recent in topul consumului şi in SUA sau Vestul Europei. Ceaiul verde și compușii săi au fost studiați pentru beneficiile lor extraordinare pentru sănătate, inclusiv pentru prevenirea cancerului dar și aportul pe care și-l aduc în vindecarea acestuia.

Acțiunea antioxidantă indiscutabilă a ceaiului verde a determinat oncologii din întreaga lume să cerceteze posibilitatea ca ceaiul verde să protejeze împotriva îmbolnăvirii de cancer.

Proprietățile ceaiului verde:

– are activitate antiangiogenică, adică previne dezvoltarea noilor vase de sânge și a tumorii și apariția metastazelor;

– este antioxidant. Antioxidanții sunt substanțe care pot proteja celulele contra daunelor cauzate de moleculele instabile cunoscute sub denumirea de radicali liberi, iar daunele provocate de radicalii liberi pot cauza apariția cancerului;

– este un excelent diuretic, ajutând rinichii să elimine toxinele;

Ceaiul cel mai bogat în EGCG este ceaiul verde japonez, iar dintre toate sortimentele cel mai bogat în EGCG este ceaiul verde SENCHA.

Un studiu recent arată că ceaiul verde are abilitatea de a opri creşterea tumorilor canceroase. Publicat online pe 17 iulie 2007 in prestigiosul jurnal Carcinogeneza, studiul are o importanţă majoră, intrucăt ceaiul verde sau extractele de ceai verde s-ar putea dovedi extrem de utile pentru prevenirea cancerului de colon – Carcinogenesis July 17, 2007 Green tea selectively targets initial stages of intestinal carcinogenesis in the AOM-ApcMin mouse mode

Polifenolii sunt substanţe cu rol antioxiant care există in ceaiul verde în proporţie de 30-40%. Principalii polifenoli din ceai sunt EGCG(epigalocatehingalate), epigalocatehin, epicatehin galate. Cercetătorii consideră că polifenolii au activitate anticanceroasă.

Spre exemplu, locuitorii anumitor zone din Asia fumează mult, având o rată foarte scăzută a bolilor de inimă şi mai ales a unor cancere. Consumul mediu de ceai verde pe cap de locuitor în acele zone depăşeşte 1,2 litri zilnic. Cercetătorii de la Universitatea Yale au analizat peste 100 de studii clinice privind consumul de ceai verde, încercând să explice acest paradox. Studiul lor, publicat în iunie 2006 în Jurnalul Colegiului American de Chirurgie arată că, prin conţinutul lui bogat în polifenoli (in special EGCG), ceaiul verde poate preveni oxidarea colesterolului rău, lucru ce previne ateroscleroza şi apariţia bolii de inimă. Ceaiul verde acţionează precum o aspirină şi opreşte formarea cheagurilor ce astupă vasele de sânge. Scade, astfel, riscul de infarcte sau accidente vasculare. Produce relaxarea pereţilor vaselor de sânge, menţinând un nivel corespunzător al tensiunii arteriale. Totodată, protejează impotriva unor cancere ale tubului digestiv, imbunătăţeşte funcţionarea ficatului, pancreasului, protejează pielea, este util în artrită şi reumatism, poate preveni alergiile, este util în afecţiuni inflamatorii, infecţii bacteriene şi virale. – Journal of the American College of Surgeons 202: 813-825 (May 2006)

Este recomandat să consumaţi ceai verde chinezesc, preparat în casă, din pliculeţe sau frunze uscate. Unii polifenoli din ceai se pot distruge dacă apa are peste 700C, de aceea, optim este să fierbeţi apa, apoi să o lăsaţi puţin să se racească, iar apoi să adăugaţi ceaiul verde. Adăugarea de lămâie va mări conţinutul de polifenoli şi antioxidanţi, acţionând sinergic pentru a preveni diverse probleme de sănătate. Zahărul diminuează efectele benefice ale ceaiului, de aceea optim ar fi să limitaţi consumul, sau cel mult, să îndulciţi ceaiul cu o cantitate mică de miere naturală.

Roșiile

Consumul de licopen, acel compus care dă tomatelor culoarea roşie caracteristică, este asociată unui risc redus de cancer la prostată.

Un studiu publicat în jurnalul Cancer Prevention Research arată că oamenii de ştiinţă au identificat o serie de mecanisme prin care licopenul ajută la stimularea efectelor anti-cancer ale celulelor sănătoase din prostată.

Licopenul este un pigment sau carotenoid ce se găseşte în pasta şi sosul de roşii (şi în mai mică măsură în roşiile neprocesate) care a mai fost studiat, în mare parte, cu ajutorul celulelor de prostată canceroasă. În cel mai nou studiu, realizat în Chicago, cercetătorii au folosit celule de prostată benigne obţinute de la subiecţi sănătoşi.

Celulele au fost tratate timp de 48 de ore fie cu o soluţie ce conţine licopen, fie cu un placebo, ulterior cercetătorii analizând celulele pentru a identifica schimbările înregistrate în nivelul proteinelor. Concentraţia de licopen folosită de cercetători era comparabilă cu nivelul licopenului din sângele bărbaţilor care consumă aproximativ 30 de miligrame de licopen pe zi, echivalentul unei cutii de 200 de grame de sos de roşii.

Rezultatele studiului arată că, în comparaţie cu soluţia placebo, licopenul a avut mai multe efecte anti-cancer şi antioxidante asupra celulelor de prostată. Mai multe proteine celulare prezentau schimbări semnificative. Alte studii au arătat că aceste schimbări sunt asociate suprimării tumorilor canceroase şi reducerii inflamaţiei şi a proliferării celulelor canceroase.

Concentrația de licopen crește atunci când este supusă unor temperaturi mai ridicate. Acesta este motivul pentru care roșiile fierte sunt foarte eficiente atunci când vine vorba de stoparea creșterii cancerului. Conform cercetărilor recente efectuate de Harvard, există o reducere cu până la 50% a șanselor de cancer de prostată la persoanele care au mâncat în mod regulat roșii gătite.

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră conține antioxidanți în cantități mari, iar aceștia combat și distrug radicalii liberi (cauza principală a cancerului) din organism. Studiile arată că sănătatea cardiovasculară este îmbunătățită la persoanele care consumă ciocolată neagră. Bogată în antioxidanți naturali, ciocolata neagră și cacaua sunt la fel de benefice ca și ceaiul verde și afinele.

Ciocolata neagră ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral și conține mulți compuși chimici (printre care și fenietilamina) care au un efect pozitiv asupra stării de spirit și al sănătății cognitive al unei persoane.

De asemenea, conține în concentrații mari numeroase vitamine și minerale care ajută la menținerea stării de sănătate a unei persoane: potasiu, cupru, magneziu, fier.
Cuprul și potasiul din ciocolata neagră ajută la prevenția bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale, iar fierul oferă protecție împotriva anemiei prin deficit de fier, în timp ce magneziul previne diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și alte boli cardiovasculare.

Pentru mulți, acest lucru este aproape de necrezut. Ciocolata neagră este un desert incredibil de gustos, care, de asemenea, se întâmplă să fie incredibil de sănătos, este bun pentru starea inimii, starea generală de bine și, de asemenea, pentru combaterea celulelor canceroase.

Broccoli

Legumă verde cu gust şi aspect de conopidă, ambele făcând parte din familia cruciferelor, broccoli (Brassica Oleracea) are o valoare nutritivă şi alimentară ridicată şi un conţinut bogat în glucide, vitamine şi săruri minerale, ceea ce o face un super-aliment în lupta cu celulele canceroase. Broccoli este regina legumelor sărace în carbohidraţi (“low carb”), o porţie (91 g) conţinând doar 30.9 calorii. O porţie (91 g) asigură un procent de 9 % din necesarul zilnic de fibre (DZR). Datorită efectului tuturor nutrienţilor consumul de broccoli poate stimula repararea ADN-ului în celule şi le poate opri să devină canceroase.

Cercetări recente în domeniul fitoterapiei au arătat că broccoli are în compoziția sa unele substanțe cu efecte benefice în păstrarea stării de sănătate a organismului și chiar în vindecarea sau încetinirea evoluției cancerului.
Unul dintre studiile care demonstrează efectele benefice ale acestei legume a fost realizat în Statele Unite ale Americii și a vizat pacienții bolnavi de cancer la vezica urinară. Astfel, un grup de oameni de știință de la universitățile Harvard și Ohio au descoperit că unul dintre compușii din broccoli ajută atât la prevenirea îmbolnăvirii de cancer de vezică, cât și la stoparea progresului acestei boli.

Încercând să afle care sunt compusii din broccoli care opresc inmultirea celulelor canceroase, cercetatorii au izolat din broccoli un compus care se numeste glucosinolat, despre care se crede ca are un rol esential in stoparea evolutiei cancerului. In cadrul testelor de laborator, acest compus s-a demonstrat eficient chiar si in cazul celei mai agresive forme a cancerului de vezica. Rezultatele studiului au arătat că persoanele care includ această plantă în alimentația zilnică sau care beau câte o jumătate de cană cu suc de broccoli de două sau mai multe ori pe săptămână prezintă un risc cu 44% mai scăzut de a se îmbolnăvi de cancer comparativ cu persoanele care nu au acest obicei.

 În încheiere, vă dorim Sănătate și Încredere! Natura fie cu noi!

Surse: Wall Street Journal, Let’s beat cancer, Sfatul Medicului

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close