Climatul Psihologic


Diagnosticul de cancer, indiferent de natura acestuia, de varstă sau de structura psihică a  persoanei care primește vestea, are un impact emoțional devastator.

În general, șocul primirii unui astfel de verdict declanșează comportamente negative, disfunctionale, de cele mai multe ori, persoana în  cauză izolându-se, uneori refuzând să ia în calcul un astfel de diagnostic sau chiar dezarmându-se în fața tratamentului. În momentul respectiv se declanșează o luptă internă intensă, persoana își caută puncte de sprijin în lupta pentru supraviețuire, viața sa suferind o restructurare emoțională radicală.

Acesta este momentul în care atmosfera trebuie relaxată și detașată iar cei din jur trebuie să creeze un mediu propice ca pacientul să înceapă să dezvolte o gândire pozitivă însoțită de încredere în forțele proprii și a celor care îl/o susțin, presărată cu mult optimism. De ce?

”Gândurile ne îmbolnăvesc! Așa apare cancerul” spune Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, om de știință român, care în anul 1981 a lansat cartea „Inteligența materiei”. El susține că eliberați de gândurile negative, oamenii pot atinge cele mai înalte culmi.

”Stresul, care azi a luat proporții gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalți, invidia, gelozia provoacă în corp un pH acid, favorabil bolii. Depresia are și ea un efect nociv asupra organismului, nu doar că împiedică vindecarea, dar poate favoriza debutul altor boli. Dar știați că și frica ne face rău? Este bine cunoscut experimentul lui Avicenna. Într-o cușcă s-a pus un miel și într-o cușcă alăturată s-a pus un lup. Mielul a murit în scurt timp de stresul provocat de frică. Orice dezechilibru emoțional aduce, mai devreme sau mai târziu, boala”, a explicat profesorul Dulcan, conform ampress.ro.

Bolnavul trebuie motivat să își dorească să trăiască, să aibă încredere în propriile forțe de vindecare și să fie adus în situații în care să redescopere frumusețea vieții, a naturii și a celor din jur. Toate acestea sunt posibile în contextul în care persoana este trată cu iubire, prețuire și încredere. De asemenea, provocările care scot bolnavul din rutina zilnică și mediul sumbru cum este cel din spitale sau cel de-acasă, într-un spațiu închis, sunt vitale. Plimbările în natură, sportul, călătoriile și o activitate zilnică bogată ajută la redobândirea poftei de viață și încrederii în sine.

Mai multe despre acest aspect vital în procesul de vindecare găsiți în capitolul care îl tratează în Protocolul Verde.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close