Cum ne fortificăm imunitatea și ne ferim de COVID-19 prin nutriție?

În primul rând, ce înseamnă un sistem imunitar optim? Unul care identifică orice virus, oricât de nou sau vechi ar fi și îl atacă fără să afecteze în vreun fel restul organismul.

Deci, ce avem noi de făcut? Să-l fortificăm astfel încât să funcționeze în parametrii optimi, depistând și eliminând constant absolut orice virus nou sau vechi.

can-you-boost-your-immune-system-to-prevent-coronavirus-spread-722x406De-a lungul vieții, organismul uman intră în contact cu virusuri pentru prima dată relativ frecvent așa cum se întâmplă și la varicelă, pojar, oreion, gripă și multe altele. Cu toate astea, sistemul nostru imunitar, fiind în bună stare de funcționare, își face treaba cât se poate de eficient, eliminând intrușii, fără să fie ajutat de vaccinuri sau alte tratamente recomandate de medicina modernă. Acest proces natural reprezintă adevărata imunizare eficientă, evolutivă și adaptivă a organismului.
Medicii sunt instruiți să prescrie medicamente, intervenții chirurgicale, vaccinuri și cam atât. Acest lucru este regretabil și este unul dintre motivele pentru care bolile multiple nu dispar iar incidența apariției unor noi viruși și afecțiuni continuă să crească în fiecare an.

Care este rolul nutriției?

Alimentația este esențială. Corect structurată, ea poate vindeca o lungă serie de boli și ar trebui să fie punctul central al educației medicale. Așadar, să învățăm cum să ne hrănim corect în vreme de persupus pericol al pandemiei de COVID-19.
În special în această perioadă, hrana proaspătă și de sezon ar trebui să fie una din preocupările noastre principale, astfel încât să ne fortificăm imunitatea și să ocolim virușii.

piata
Avem nevoie de vegetalele proaspete și vii de primăvară. Deja, au apărut la piață urzicile, ștevia, spanacul, leurda, și loboda, cele mai sănătoase și mai benefice pentru imunitate. Întregul corp, în special organele vitale, au nevoie primăvara de un impuls care să le revigoreze iar acest lucru se obține lesne printr-o alimentație adecvată.
Un articol amplu, excelent, care vorbește în detaliu despre plantele comestibile de primăvară și beneficiile lor puteți citi aici.

De unde să procurăm hrană vie și curată?

Verdețurile de primăvară apar una după alta pe tejghele din piață și sunt printre cele mai puternice plante ale anului cu efect major în fluidizarea sângelui, detoxifierea și alcalinizarea organismului.
Este cel mai indicat să le procurăm de la piață sau să intrăm direct în legătură cu gospodarii din proximitatea noastră pentru a comanda un coș săptămânal de vegetale și alimente proaspete de la ei.

12496145_765661326898769_1312124472119957416_oO altă soluție este rețeaua Adoptă un țăran. Acest proiect a fost inițiat în anul 2016 de către un grup din Brașov și s-a dezvoltat foarte frumos și constructiv. Membrii proiectului au creat o rețea de mici fermieri din toată țara, le-au vizitat gospodăriile, le-au testat produsele și au început să-i promoveze fără niciun cost. Totul este realizat astfel încât să ajute, să stimuleze și să promoveze producția locală în avantajul tuturor.
Este o rețea de fermieri din toată țara, unde cumpărătorul poate alege gospodari din apropierea orașului său, poate lega cu ei o colaborare de tip „win-win” bazată pe respect și prietenie, poate face comenzi direct de la ei sau poate chiar programa livrarea unui coș săptămânal. Oferă vegetale proaspete și crescute în condiții cât mai naturale, brânzeturi, ouă și carne din propria gospodărie.

exclamation-clipart-exclamation-point-exclamation-point-clip-art-193_651Ocoliți mâncarea din super & hipermarket. Este plină de conservanți și chimicale care nu fac decât să ne slăbească organismul și sistemul imunitar și să ne afecteze starea de sănătate.

Sucurile nutritive / smoothie-urile și imunitatea

imagesEste vital să curăţăm, să fortificăm şi să regenerăm celulele şi ţesuturile, iar detoxifierea este procesul prin care trebuie să treacă organismul pentru a realiza acest lucru. Acest proces se declanșează pe cale naturală din momentul în care începe alcalinizarea organismului prin adoptarea unei diete vegetariene alcaline.
Este recomandat să consumăm verdețurile și vegetalele sub formă de smoothie-uri, deoarece aduc un aport ridicat de vitamine și nutrienți cu un rol incontestabil în fortificarea sistemului imunitar și funcțiile ficatului, cel care trebuie să facă față eliminării celulelor bolnave.
Detoxifierea îndepărtează blocajele, permite celulelor să dobândească energie nutriţională şi să elimine corespunzător reziduurile. O metodă de detoxifiere, care poate fi adoptată, atât ca prevenție, cât și ca adjuvant într-un boost al sistemului imunitar este cea a postului cu sucuri naturale, care permite organismului, respectiv tractului gastrointestinal şi sistemului digestiv, să se odihnească în timp ce corpul este detoxifiat, vitaminizat și revigorat.
Un articol cu 5 rețete foarte eficiente în prevenția oricărei boli și fortificarea imunității se găsește aici.

Vitamina C și imunitatea

Dozele mari de vitamina C, minim 6gr. pe zi, cresc substanțial nivelul de leucocite. Este o minunată sursă de anticorpi. Contrar unor mesaje care au circulat în mediul online, Vitamina C nu incită răspunsul imun și nu determină organismul să aibă o reacție violentă în fața unui nou microorganism, dimpotrivă.

vitamins-supplements-herbs_vitamins_vitamin-c-benefits_1440x1080_25212941Ajută la moderarea unui răspuns optim al sistemului imunitar prin reducerea stresului oxidativ, menținerea nivelului de anticorpi în limite normale, ajută la refacerea țesuturilor, fiind importantă în producția de colagen care reprezintă ⅓ din corpul proteic celular, conform studiilor medicale.

Autoritățile din Shanghai au recomandat deja oficial vitamina C intravenos pentru COVID-19 și, așa cum am aflat deja, la ei pandemia s-a disipat. Despre recomandarea Vitamina C și COVID-19 puteți citi mai mult aici.

Click pentru Studiul 1 cu privire la beneficiile vitaminei C pentru imunitate
Click pentru Studiul 2 cu privire la beneficiile vitaminei C pentru imunitate

Chiar și așa, noi vă invităm să vă orientați preferabil către sursele naturale de vitamina C cum sunt citricele, ghimbirul, kiwi, ardeiul iute, fructele Goji, broccoli, pătrunjel, etc.

Vitamina D și imunitatea

unnamed (6)Vitamina D are un rol crucial în echilibrarea sistemului imunitar. Ea acționează ca un fel de sursă de alimentare pentru celulele T care aparțin sistemului imun înnăscut. Când are loc o reacție imună, o celulă fagocitară captează agentul patogen și îl prezintă unei celule T care produce un receptor VDR. Receptorul leagă vitamina D din sânge, trezind celulele T. Ca rezultat, celulele “T helper” semnalizează intrușii iar celulele „T ucigașe” încearcă să elimine musafirul nedorit.
Fără vitamina D, celulele T nu sunt „avertizate” pentru a interveni. Vitamina D reglementează, de asemenea, și genele care determină dacă o limfocită T devine un ucigaș sau ajutor sau o celulă de memorie a sistemul imunitar. Deficitul de vitamina D este un factor predispozant pentru boli autoimune cum sunt diabetul, psoriazisul, inflamația intestinală și artrita. În plus, cei care suferă de deficit de vitamina D contractează mai frecvent gripe și răceli.

vitaminDfood-1132105308-770x553-650x428

Are responsabilități esențiale în corpul uman și ajută la apărarea sistemului imunitar împotriva bolilor cronice. Rolul biologic pe care îl joacă vitamina D în organismul omului este mult mai complex decât a fost înțeles de medicină până de curând, el având o influență majoră în reglementarea funcției GcMAF – Globulin component Macrophage Activating Factor, factorul de activare a macrofagelor component al globulinei, fenomen revoluționar descoperit și studiat cu interes încă din anul 1999 în toată lumea, în special în SUA.
Macrofagul este una dintre cele trei celule fagocitare ale sistemului imunitar și are un rol important în cadrul sistemului imun nespecific (înnăscut). Imunitatea înnăscută este cea cu care ne naștem, cea adaptivă este o invenție a medicinei moderne pentru a justifica vânzarea de vaccinuri și tratamente.

Macrofagele inhibă proliferarea celulelor canceroase inundând, practic, tumorile printr-un proces de fagocitoză activă. Acest proces care „ucide” celulele canceroase este activat de GcMAF doar în prezența tumorilor. Cu alte cuvinte, macrofagele active există doar acolo unde este prezent cancerul. Mai mult decât atât, macrofagele activate de GcMAF participă la generarea procesului de apoptoză, mai exact moartea celulară programată a celulelor canceroase.

În 1999, mai mulți medici specialiști din Statele Unite au descoperit că sistemul de funcționare a  GcMAF se bazează pe factorul de activare a macrofagelor derivate din proteina de vitamina D. Această proteină endogenă este cel mai des prezentă în sistemul imunitar al persoanelor cu o stare de sănătate optimă și este scăzută în cazul celor cu o sănătate precară.

Cele mai bogate surse naturale sunt: somonul, avocado, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, cerealele, nucile, merele.
Mai multe despre vitamina D și imunitate puteți citi într-un articol mai vechi publicat pe site-ul nostru, aici.

Alte vitamine și minerale esențiale în fortificarea imunității

Fierul, Seleniul, vitamina K2 și vitamina B17 sunt, de asemenea, substanțe de bază pentru buna funcționare a organismului, fiecare celulă având nevoie de ele. Proprietățile lor antioxidante le recomandă în lupta cu stresul oxidativ și în echilibrarea sistemului imunitar. Un articol cu beneficiile punctuale ale acestor vitamine și sursele naturale în care se găsesc, puteți citi aici.

În încheiere, vă sfătuim să opriți televizoarele, să ieșiți din casă la aer curat cât mai des, să faceți mișcare și să vă alimentați cu hrană proaspătă.
Acesta este un articol scris din grijă pentru oameni în contextul pandemiei cauzate de presupusa gravitate a pandemiei de COVID-19. Dați-l mai departe.

Surse: Pub Med, Biohackers Handbook, Open Access Text, Science Daily, News-Medical, Healthy Holistic Living, brmi.online, Organic Joy.

Sănătate și Încredere! Natura fie cu noi!

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close