Canabisul medicinal | Tratamentul pentru cancer poate deveni accesibil bolnavilor din România | Interviu cu Dr. Costin Militaru

În data de 13 februarie 2019, europarlamentarii au adoptat o rezoluție privind utilizarea canabisului în scopuri medicale şi fac apel la autoritățile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să profite de potențialul acestor tipuri de medicamente.

Deputații europeni fac apel la statele membre să le permită medicilor utilizarea tratamentelor cu canabis pentru cancer și o lunga serie de alte boli severe. Ei afirmă că aceste medicamente trebuie să fie acoperite de sistemele de asigurări de sănătate, la fel ca alte tipuri de medicamente. Întreaga rezoluție poate fi studiată în detaliu aici

Peste 55.000 de cazuri noi de cancer s-au înregistrat în România în perioada ianuarie-septembrie 2018, anunţă Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, arătând că numărul bolnavilor a crescut cu aproape 13.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017 conform acestui articol din Mediafax.

Autoritățile române au demarat deja inițiativa de legalizare a canabisului în scop medicinal și în România. Prinicipala întrebare, însă, este ce produse vor fi disponibile în farmacii și care va fi autenticitatea compușilor. Deoarece, în cazul în care se vor găsi doar produse sintetice, acest lucru nu garantează vindecare bolilor așa cum o poate face uleiul de canabis natural, din plante crescute din semințe nemodificate genetic. Mai multe despre măsurile care se iau în România în prezent, puteți citi aici.

În peste 40 de țări din lume, cancerul și o lungă serie de alte boli grave sunt tratate cu succes prin utilizarea uleiului de canabis. În România, din cauza unui cadru legislativ ambiguu și lipsa totală de interes a autorităților, oamenii continuă să moară de cancer, chinuiți de tratamentele alopate cu un grad de vindecare de numai 3%, în cazurile fericite.

Momentan, românii încă sunt condamnați să se zbată pentru dreptul la viață și să moară din cauza unei boli care, în prezent în alte țări, este vindecată fără efecte secundare devastatoare asupra organismului.

cannabis620 state europene, 51 de state din SUA, state din America Latină, Israel, Australia și Canada permit tratamentul cu canabis medicinal pentru pacienții bolnavi de cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, Boala Crohn și alte boli inflamatorii, scleroza multiplă, diabet, boli neurologice și multe alte afecțiuni majore de care suferă din ce în ce mai mulți oameni de pe întreaga planetă.

În prezent, în timp ce oamenii din alte țări au acces liber la aceste tratamente în medii sigure de specialitate, în România, bolnavii riscă pușcăria sau, și mai trist, riscă să apeleze din disperare, la surse obscure pentru procurarea unui ulei de canabis fără garanția eficienței terapeutice.

Aceasta este realitatea. Acest lucru se întâmplă în lume acum și nu discutăm despre zvonuri false lansate de media fantomă care fabrică știri desprinse din “teoria conspirației” și “experiențele” unor oameni “tratați” de cancer în spațiu de către extratereștrii. Discutăm despre țări civilizate unde oamenii civilizați au acces de multă vreme la tratamente actuale și eficiente pentru a-și trata bolile și pentru a-și asigura calitatea vieții. Și-au câștigat acest drept deoarece s-au informat și s-au luptat în așa fel încât conducerea acestor țări a fost nevoită să recunoască valoarea medicală incontestabilă a plantei de canabis și să o legalizeze în urma presiunii sociale.

Untitled-1Din ce în ce mai mulți bolnavi de cancer au renunțat la chimioterapie și medicație convențională și au optat pentru tratamentele alternative vindecându-se complet cu destulă rapiditate, fără recidivă. Aici găsiți povestea câtorva dintre ei, care au avut curajul, deschiderea și determinarea să vorbească. De asemenea, găsiți și discursurile unor oameni specializați în tratamentele cu canabis, care vorbesc despre beneficiile acestuia în vindecarea cancerului.

Termenii „marijuana” și „canabis” se referă la planta Cannabis sativa (cânepa) și produsele derivate din aceasta.

Canabidiolul (CBD) și tetrahidrocanabidiolul (THC) sunt compuși chimici găsiți în planta de canabis care sunt responsabili de acțiunea medicinală a plantei. THC este substanța psihoactivă din canabis, responsabilă de efectele psihogene ale plantei, iar CBD – cea non-psihoactivă, care nu produce reacțiile fiziologice pe care le exercită THC-ul. Canabisul, în mod special tetrahidrocanabidiol (THC), procesat sub formă de ulei, este cunoscut pentru distrugerea celulelor canceroase din corp.

Canabinoizii, de asemenea, joacă un rol în important în fortificarea sistemului imunitar, protejarea celulelor stem si regenerarea celulară. Acești compuși vindecători din plantă funcționează pe un sistem extrem de simplu prin transformarea celulelor modificate sau bolnave, în celule normale și sănătoase. De asemenea, canabinoizii inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și chiar induc moartea acestora, fără a afecta celulele sănătoase din jur.

Practic, atunci când ne referim la compușii plantei de canabis, putem spune că avem de-a face cu un cocktail perfect pentru anihilarea celulelor canceroase, stoparea proliferării lor, refacerea sistemului imunitar și regenerarea celulară. Toate într-o singură plantă, fără efecte adverse.

Aici se găsește o listă completă a tuturor canabinoizilor existenți în planta de canabis și rolul fiecăruia în parte, în diferitele procese fiziologice, de unde vom putea deduce cât de eficientă este acțiunea lor în vindecarea cancerului și nu numai.

În videoclipul de mai jos este vizibil la microscop cum THC-ul acționează asupra celulelor canceroase cauzând procesul de apoptoză.

În Protocolul Verde,  veți găsi în detaliu cum funcționează canabisul în vindecarea cancerului și modul de administrare.

Un articol care conține un set de 100 de studii științifice care demonstrează acțiunea terapeutică a canabinoizilor asupra țesuturilor tumorale este aici.

Cadrul legislativ confuz cu privire la tratamentele cu canabis în România.

Cu toate că rezoluția privind utilizarea canabisului în scop medicinal a fost adoptată în Parlamentul European, este incert când tratamentele vor fi accesibile românilor și sub ce formă. Poate dura între 2-5 ani până când această inițiativă este adoptată și aplicată în România. Iar bolnavii nu au timp să aștepte.

În prezent, legislația românească, respectiv Legea 339 din 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, include canabisul, rezina de canabis, extractele şi tincturile de canabis pe lista „plantelor, substanțelor și preparatelor ce conțin substanțe stupefiante şi psihotrope care prezintă interes în medicină, supuse unui control strict”.

Pe de altă parte, Legea 143 din 2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, plasează plantele și substanțele stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care conțin asemenea plante și substanțe – cum sunt canabisul, rășina de canabis și uleiul de canabis – pe lista „drogurilor”, adică în afara legalității, indiferent de utilizare sau chiar și îndemnul la utilizarea canabisului sub orice formă sau cu orice scop.

Practic, avem două legi care se contrazic una pe alta atunci când vine vorba de canabisul medicinal. Mai exact, pe înțelesul tuturor, setul de legi spune “s-ar putea cu greu dar … nu se poate sub nicio formă!”.

În aceste condiții, ce ar trebui să facă pacienții secțiilor de oncologie pentru a beneficia cât mai rapid de tratamentul cu canabis care s-a dovedit cu adevărat funcțional și deloc invaziv așa cum este chimioterapia?

L-am rugat pe domnul doctor Costin Militaru să ne acorde un scurt interviu cu privire la aceste aspecte și să ne explice cum funcționează canabisul în vindecarea cancerului.

maxresdefaultCostin Militaru a absolvit în anul 2004 Facultatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, specializarea medicină generală. În anul 2009 a absolvit masterul Managementul Serviciilor Sociale și de Sănătate al Facultății de Sociologie și Asistență Socială București. Din 2004 lucrează în programe de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri realizate de Asociația Integration și Asociația Română Anti-SIDA.

Nu în ultimul rând, este unicul medic din România specializat în tratamentele cu canabis la The Medical Cannabis Institute din SUA. Iată ce am discutat cu Costin:

Cum ajută THC-ul în cazul tumorilor și a afecțiunilor maligne? Cum acționează în tratament și care sunt șansele de vindecare ale unui bolnav de cancer cu canabis?

Dr. Costin Militaru: Atât THC-ul cât și CBD-ul acționează la nivelul organismului prin cuplarea la receptorii CB1 și CB2 ai sistemului endocanabinoid uman.

endocannabinoid-system

THC-ul se leagă preferențial pe receptorii CB1 iar CBD-ul se leagă de receptorii CB2. În funcție de tipul de celulă din organism noi avem raportul receptorilor CB1/CB2 diferit, astfel încât este foarte important, atunci când se alege concentrația uleiurilor, să se știe care este raportul receptorilor CB1/CB2.

Totodată, este știut faptul că celula canceroasă produce mai mulți receptori CB1 decât receptori CB2. De aceea, compoziția trebuie să aibă, de cele mai multe ori, o concentrație de THC mai mare decât concentrația de CBD.

Ca și efect, uleiul de canabis acționează asupra celulelor tumorale prin mai multe mecanisme, cel mai important fiind acela de distrugere a membranei celulare tumorale, în urma căreia aceasta moare.

Cannabis-kills-cancer-diagram

Un alt mecanism este cel de echilibrare a sistemului imunitar, situație în care organismul reușește singur să detecteze celula tumorală ca nonself și să o distrugă. Astfel, urmarea unui tratament cu ulei de canabis corect, (ca și doză, mod de administrare, perioadă de timp) poate duce la reducerea sau încetinirea procesului tumoral, reechilibrarea organismului, îmbunătățirea calității vieții, și de ce nu, vindecare (mai ales vindecare clinică – adică nu mai există manifestări de boală).

În cazul în care canabisul s-ar utiliza în tratamentul cancerului ar mai fi nevoie de chimioterapie?

Dr. Costin Militaru: Fiecare pacient este liber să-și aleagă tratamentul în care are cea mai mare încredere. Este, poate, la fel de important ca tratamentul în sine, să crezi în el.

Uleiul de canabis nu este contraindicat în relație cu chimioterapia, în cele mai multe cazuri chiar fiind benefic, în sensul că administrarea uleiului în timpul chimioterapiei redresează efectul acesteia și de cele mai multe ori reduce efectele ei adverse precum greață, vărsături, starea de rău, etc.

dottore-marijuanaUtilizarea de canabis nu are efecte secundare, efectele așa-zise sunt cele date de supradozarea cu canabis ceea ce nu este indicat și este foarte puțin probabil să se întâmple. Așa cum spuneam și mai sus, dacă este utilizat corect poate fi în sine un tratament pentru foarte multe tipuri de cancer.

Problemele apar din faptul că, în momentul de față, în România, utilizarea uleiului cu THC nu este premisă, iar pacienții își procură uleiul, atunci când și-l procură, din surse cel puțin obscure, nu se știe exact puritatea, ce alți canabinoizi mai conține uleiul, nu sunt disponibile cantitățile necesare. Toate aceste probleme fac să nu fie atât de eficient pe cât îl prezentăm noi.

Și mai există un paradox: utilizarea THC-ului în doze mici, poate duce la proliferare celulară, prin stimularea efectului de creștere tumorală.

În încercarea de a reuși legalizarea canabisului în scop medicinal în România te-ai lovit de un set de obstacole din partea sistemului. De ce crezi că se pun atâtea piedici și ce consideri tu că se poate face să accelerăm și să ajutăm acest proces?

Dr. Costin Militaru: Principală piedică e faptul că eu/cei care luptăm nu venim din sistem. Nu avem companii Pharma în spate, nu dăm șpagă, nu vrem beneficii imediate doar pentru noi.

1492845846805Un alt aspect este cel legat de utilizarea în scop recreațional. Nu se poate face diferența, cel puțin în momentul de față, între utilizarea în scop medicinal și cea recreațională. Medicii din sistemul medical nu sunt informați cu privire la beneficiile canabisului.

Eu unul am făcut tot ce am putut și cred că singura soluție în momentul de față este presiunea maselor. 50.000-100.000 de oameni în fața Guvernului sau Ministerului Sănătății să ceară legalizarea utilizării medicale a canabisului.

Este foarte simplu. Nimeni cu putere nu a cerut acest tratament. Noi nu avem putere dacă suntem 20-50 de oameni. Dar 100.000 e cu totul altceva.

În cazul concretizării legii cu privire la canabisul medicinal, crezi că ne-am bucura de condițiile în care să putem crește planta acasă și să putem procesa uleiul de canabis în scop medicinal? Sau crezi că vom fi obligați să achiziționăm acest tratament la prețuri exorbitante și să trecem printr-o grămadă de formalități pentru a intra în posesia lui chiar dacă va fi legal?

Dr. Costin Militaru: Aici lucrurile sunt împărțite. Sincer sunt adeptul, pentru primii ani de utilizare, al utilizării controlate. Pacientul român nu este un pacient responsabil. Eu sper să nu fie prea multe formalități atunci când va fi legal, plus că ar apărea automedicația necontrolată, de multe ori fără nevoie (oricine va putea să își închipuie că are o boală, și să-și administreze ulei).

574x427xrick_simpson_oil.jpg.pagespeed.ic.2m5y88iJOsNu ar fi o problemă mare, dar ca la orice medicament, la un moment dat va apărea toleranța, și în cazul utilizării necontrolate, de cele mai multe ori rezultatele sunt mult sub așteptări. Mă faci să îmi amintesc cum era în anii ’90, când toată lumea avea o Dacia 1300 și eram mecanici cu toții. Nu cred că este ok, nu ne jucăm cu sănătatea noastră, chiar dacă în teorie, s-ar părea că este mai scump să iei ulei dintr-o farmacie. Putem să ne luptăm să fie administrat gratuit prin sistemul de asigurări de sănătate.

Care este atitudinea majoritară a cadrelor medicale și a Ministerului Sănătății față de tratamentele cu canabis și necesitatea lor în medicină, în România, din perspectiva ta?

Dr. Costin Militaru: Nu știu care este atitudinea majoritară a cadrelor medicale dar ce am întâlnit eu în practică este îmbucurător. Mulți medici încep să se orienteze către terapii alternative, atunci când cele clasice dau greș sau nu sunt eficiente.

cannabiscuremainÎn ce-i privește pe cei de la Ministerul Sănătății aici lucrurile sunt „cu cântec” la nivel declarativ „off the records” cum se zice sunt de acord și înțeleg necesitatea existenței unei alternative (care oricum este garantată de Constituție). Problema intervine când ajungem la lege – acest ulei, nicăieri în lume nu este înregistrat ca medicament (deci noi nu putem cere punerea lui pe piață decât după ce se fac studii medicale care durează, în medie, 10 ani), iar dacă încercam să îl utilizăm ca supliment alimentar ne lovim de legislația europeană care reglementează alimentele și unde concentrația de THC nu poate depăși 0,2%.

Atunci când se va da undă verde tratamentelor cu canabis medicinal în România, vor avea nevoie cadrele medicale de specializări de lungă durată pentru aplicarea lor sau se pot implementa într-un timp foarte scurt?

Dr. Costin Militaru: Eu am făcut un curs de 12 luni care a durat 1 an de zile, ce-i drept este comprehensiv. Dar cred că se pot face cursuri de 2-3 luni, pe patologii țintite, astfel încât medicii specialiști să poată utiliza/prescrie canabis fără a fi nevoie de o specialitate nouă (canabisologia).

US Department of Health and Human Services (HHS) are patentul pentru canabinoizi din 21 aprilie 1998. Este o dovadă clară a faptului că marijuana medicinala este considerată, cel puțin eficientă în tratamente. De ce crezi că a durat atâta până să înceapă să fie legalizată în scop medicinal în USA și în restul lumii, cu toate că se știa de eficientă lui?

Dr. Costin Militaru: Poate nu a fost o prioritate, nu vom ști niciodată. Ceea ce-ți pot spune este faptul că Israelul folosește legal canabis din 1990.

De când a început valul de legalizări în lume apar din ce în ce mai multe știri legate de faptul că Monsanto și Bayer încearcă să preia controlul asupra industriei cu canabis. Cum crezi ar putea impacta tratamentul?

Dr. Costin Militaru: Nici aici nu vom știi niciodată adevărul suprem. Putem doar să ne dăm cu părerea, ceea ce eu nu prea fac, este un business care poate aduce bani, e simplu. Ambele companii activează în domenii strâns legate de canabis, agricultură și medicină.

Mulțumim Costin!

În concluzie, ce avem de făcut dacă vrem să câștigăm cât mai rapid dreptul la un tratament eficient pentru cancer și fără efecte secundare?

Să ne informăm familia, prietenii și colegii despre beneficiile tratamentelor cu canabis. Să le explicăm că am trecut demult de era în care canabisul era considerat un drog, aceasta fiind o viziune mai degrabă primitivă decât evoluată așa cum este cea a țărilor civilizate care folosesc deja canabisul medicinal.

Canabisul a fost trecut în ilegalitate în urmă cu aproape 60 de ani, nu deoarece ar fi un drog periculos ci din interese de ordin financiar ale industriei medicale și a celei farmaceutice. Cu toate acestea, în restul lumii, a fost legalizat în urma informării masive și a reacției sociale puternice în acest sens. Iar informarea este factorul cheie în vederea obținerii unei reacții în masă și în România.

Lupta nu s-a terminat, există presiuni externe ca România să legalizeze și să utilizeze tratamentele cu canabis însă, fără presiunea internă, acest lucru va întârzia să se întâmple.

Cu cât mai multă lume va afla că există tratamentul pentru cancer și el trebuie legalizat pentru a fi folosit, cu atât presiunea socială va crește, acesta fiind un factor care va face posibilă legalizarea. Așa cum au făcut oamenii din alte țări o putem face și noi – putem protesta pentru propria sănătate și eliberarea medicinei naturale și eficiente. Până la urmă, este viața și sănătatea oamenilor în joc și nu conturile bancare ale industriei medicale și farmaceutice sau a membrilor din Ministerul Sănătății. Implementarea tratamentelor cu canabis trebuie să se întâmple urgent, nu peste 1 an, doi sau cinci.

Iar dacă, în eforturile de a vă convinge apropiații, aveți de-a face cu cineva care vă respinge argumentele vis a vis de eficacitatea canabisului în medicină prin prisma ideii inoculate atâția ani cu privire la faptul că această substanță este un drog, oferiți-i acest articol. Poate că îl va citi și va înțelege.

ffc6032d-23f6-4390-a70b-462b185e3efeSă semnăm petiția online pentru legalizarea canabisului în scop medicinal și să povestim și altora despre ea. În acest moment, s-au adunat aproape 16.000 de semnături. Este nevoie de 100.000 ca ea să poată primi atenția necesară din partea autorităților. Oamenii au nevoie de tratamente cât mai eficiente, cât mai puțin dăunătoare corpului, cât mai naturale. Cu toții avem dreptul să ne alegem calea de a ne trata și dreptul la viață.

Să facem un apel colectiv către Ministerul Sănătății pentru susținerea cadrelor medicale la nivel de urgență în inițiativa de implementare rapidă a tratamentelor cu canabis. Doctorii de specialitate, cei dedicați cu adevărat profesiei, cei pentru care primează salvarea de vieți, au nevoie de cale liberă și posibilitatea de a-și face meseria în interesul pacienților fără întârzierea sau piedicile pe care le-ar putea aduce factorii de ordin birocratic în legalizarea canabisului medicinal. Și nu legalizarea unor produse sintetice ci legalizarea cultivării, procesării, producerii și administrării uleiului de canabis.

De noi depinde ca acest lucru să se întâmple. Faptul că suntem sănătoși acum nu este un motiv să nu ne implicăm în decriminalizarea și legalizarea unui tratament care îl poate ajuta pe un cunoscut, un bun prieten sau un membru al familiei să trăiască și să se bucure de viață.

Canabisul salvează milioane de vieți în toată lumea și poate salva alte sute de mii de vieți și în România. În afară de cancer, acesta vindecă o lungă serie de boli considerate până acum incurabile sau extrem de severe așa cum puteți afla și din acest articol.

În încheiere, vă dorim Sănătate și Încredere! Natura fie cu noi!

Surse: Medical News Today, Project CBD, US National Library of Medicine,  National Center for Biotechnology Information, MEDICAL MARIJUANA, INC. ,PubMed, Mediafax, Wikipedia, patents.google, The Mind Uleashed, Legislatie Just.ro, Comunitatea Pro Canabis România.

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close